Flytta in

Välkommen!
Vi hoppas att du ska trivas med din nya lägenhet, dina grannar och området. Och med Sölvesborgshem som hyresvärd. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor eller synpunkter.

Viktigt om dina köpoäng:
Från den dag du skriver på ditt hyresavtal nollställs dina köpoäng. Du kan börja samla nya poäng redan dagen efter genom att aktivera dig i kön på Mina sidor, men för att få söka en annan lägenhet måste du ha bott i nuvarande lägenhet i minst sex månader.

Innan du flyttar in

 

Vilket lägenhetsnummer har du?

Ditt lägenhetsnummer består av fyra siffror och du hittar det antingen på ditt hyresavtal eller under ”Mina avtal” på Mina sidor. Lägenhetsnumret är bra att känna till eftersom du ska ange det när du adressändrar, anmäler el eller vid kontakt med vissa myndigheter.

Adressändring

Gör flyttanmälan minst en vecka innan inflyttning så är du säker på att få posten till din nya adress. Flyttanmälan gör du enklast på Svensk adressändring. De flesta myndigheter blir informerade om din adressändring automatiskt, men du måste själv anmäla din nya adress till vänner, banker, försäkringsbolag, tidningar och eventuella föreningar som du är med i.

Elabonnemang

Glöm inte att beställa el i god tid för att inte riskera att elmätaren är avstängd på inflyttningsdagen! Tänk också på att avsluta elabonnemanget på din tidigare adress.

Hos nätägaren (se tabellen nedan) kan du enkelt anmäla både in- och utflyttning.

Du väljer själv vilket elbolag du vill handla din el av. Gör du inget aktivt val blir nätägaren automatiskt leverantör av din el. På elradgivningsbyran.se finns mer information.

Om du bor i Sölvesborg, Falkvik, Hjortakroken, Ljungaviken eller Valjeviken är det Sölvesborg Energi som är nätägare.

Om du bor i Norje är det Olofströms Kraft som är nätägare.

Om du bor i Mjällby, Hällevik, Nogersund, Krokås eller Ysane är det E.ON som är nätägare.

Om du bor i Kylinge är det Olofströms Kraft som är nätägare.

TV, bredband och telefoni

Du måste också anmäla flytt av dina eventuella telefon- och internetabonnemang. Vänd dig till dina leverantörer av respektive tjänst så hjälper de dig.

Samtliga Sölvesborgshems lägenheter är anslutna till fibernätet i Sölvesborg. Fibernätet är ett så kallat öppet fibernät vilket innebär att du som hyresgäst kan skaffa tv, Internet och telefoni från en mängd olika leverantörer. Läs mer om hur det går till.

Hemförsäkring

Det är viktigt att du har en giltig hemförsäkring. Om det skulle uppstå en skada eller brand i lägenheten är du som hyresgäst ansvarig och ersättningsskyldig. Tänk på att det även gäller för skador som orsakas av någon som besöker dig.

Första hyran ska vara betald

Innan du får nycklarna till din nya lägenhet måste du kunna visa upp ett kvitto på att den första hyran är betald. Hyran ska alltid betalas i förskott, senast sista vardagen i månaden. Läs mer om hyran och hur du kan göra det enkelt för dig genom att betala hyran med e-faktura eller autogiro.

Dagen du flyttar in

 

Tillträde till lägenheten

Enligt hyreslagen har du rätt att flytta in klockan 12 den dag ditt hyresavtal börjar gälla. Börjar ditt avtal att gälla en lördag, söndag eller helgdag får du tillgång till lägenheten tidigast klockan 12 den första helgfria vardagen därefter.

Exempel 1: Ditt hyresavtal börjar gälla lördagen den 1 oktober 2016. Eftersom både den 1 och den 2 oktober infaller på en helg får du tillträde till lägenheten först från klockan 12 måndagen den 3 oktober.

Exempel 2: Ditt hyresavtal börjar gälla fredagen den 1 april. Eftersom fredagen den 1 april är en vanlig vardag får du tillträde till lägenheten från klockan 12 den dagen.

Nyckelutlämning

Om inget annat är överenskommet kvitterar du ut nycklar och eventuella nyckeltaggar (läs mer om nyckeltaggar här) i kundtjänst på inflyttningsdagen. Kontrollera att märkning och antal nycklar stämmer överens med vad som står på nyckelkvittot du skriver under. Tänk också på att du som hyresgäst ansvarar för att lämna tillbaka samtliga nycklar den dag du flyttar ut. Skulle någon nyckel saknas får du stå för kostnaden.

Behöver du Fullmakt för ombud om nyckeluthämtning finns en blankett att fylla i här.

Din fastighetsvärd

Har du frågor om det praktiska kring ditt boende ska du vända dig till kundtjänst. Information om vem som är din fastighetsvärd hittar du här eller på tavlan i trapphuset.

Städning och besiktning

Din lägenhet är både besiktigad och städad när du flyttar in, men det är ändå viktigt att du kontrollerar att lägenheten är hel och ren. Har du anmärkningar på städningen kontaktar du kundtjänst inom åtta dagar.

Observera. Om du och föregående hyresgäst kommit överens om att du kan flytta in tidigare än det datum som står på ditt hyresavtal tar du över ansvaret för att lägenheten är städad. Godkänns inte städningen vid besiktningen får du stå för eventuella städkostnader.

Brandvarnare

Besiktningsmannen testar brandvarnaren vid besiktningen, men vi rekommenderar dig att testa brandvarnaren en gång i månaden. Brandvarnaren räddar liv!

Enligt lag ska det finnas minst en brandvarnare i varje lägenhet. Finns det ingen i din lägenhet ska du meddela din fastighetsvärd så fort som möjligt. Du ansvarar själv för byte av batteri.

Belysning

Glödlampor, lysrör och liknande byter du själv.

Förråd

De flesta av våra lägenheter har ett förråd i källaren eller på vinden. I samband med att du flyttar in bör du sätta ett hänglås på förrådsdörren även om du inte ställer in saker där på en gång. Läs mer om vad du får lova att förvara i ditt förråd på sidan Gemensamma utrymmen.

Lycka till med ditt nya boende!

Läs mer om

Grafiskt element

Telefontider: måndag-fredag kl. 10-13. Besökstider: tisdagar och torsdagar kl. 10-13.

Flytta in. Andas ut.

Sölvesborgshem är Sölvesborgs största fastighetsbolag. Vi hyr ut ca 1 400 lägenheter i och omkring Sölvesborg i västra Blekinge. Vår vision är ett hållbart boende i trivsam miljö som ger trygghet, enkelhet och hemlängtan. Flytta in. Andas ut.

Adress

Sölvesborgshem AB
Stortorget 1
294 31 Sölvesborg