Så här går det till - köregler

Alla Sölvesborgshems bostäder hyrs ut via vår hemsida. Vänligen observera att vi inte erbjuder förmedling av bostadslägenheter på några andra webbplatser. Att ställa sig i vår kö är enkelt och kostar heller ingenting. När du har registrerat dina uppgifter och aktiverat din profil börjar du samla poäng. Du får en köpoäng per dag. Här kan du läsa mer om alla steg till en bostad och vad som gäller kring våra köregler.

1. Ställ dig i vår kö

Att ställa sig i vår kö är enkelt och kostar ingenting. Från och med att du fyllt 16 år kan du registrera dig i vår bostadskö. Det gör du via Mina sidor som du når från vår hemsida. När du har registrerat dina uppgifter och aktiverat din profil börjar du samla poäng. Du får en köpoäng per dag. Vi vill uppmärksamma dig på att det är viktigt att du håller dina kontaktuppgifter uppdaterade så att du inte missar någon information från oss. Vänligen observera att trygghetsboende förmedlas via en separat kö, för att ställa dig i kö till trygghetsboende kontaktar du kundtjänst.

Våra köregler hittar du under rubriken köregler på denna sidan.

2. Anmäl intresse

När det finns en ledig lägenhet enligt dina önskemål om antal rum och bostadsområde får du, och alla andra med samma önskemål, ett så kallat lägenhetsförslag via e-post. Tycker du att lägenheten verkar intressant loggar du in på Mina sidor och gör en intresseanmälan. Du kan göra intresseanmälningar på max fem lägenheter åt gången.

3. Få erbjudande

Normalt får de tre till fem sökande med flest antal köpoäng, och som uppfyller vår uthyrningspolicy, ett lägenhetserbjudande någon dag efter sista anmälningsdagen. Övriga får inget meddelande.

Har du fått ett erbjudande om lägenhet kontaktar du kundtjänst för att boka tid för att gå på visning. Kontaktuppgifterna står i erbjudandet och där finns också information om när du senast måste tacka ja eller nej till erbjudandet. Ditt svar lämnar du på Mina sidor, den lägenhet som är ditt förstahandsval markerar du med nr. 1, ditt andrahandsval markeras med nr. 2 o.s.v. Du ska rangordna samtliga erbjudanden du eventuellt får.

4. SKRIV HYRESAVTAL

Om flera tackar ja till lägenheten är det den sökande med flest poäng, och som är godkänd enligt vår uthyrningspolicy, som får lägenheten.

Är du den som får lägenheten får du ett meddelande om att du ska skriva på ditt hyresavtal. Du har tre dagar på dig att signera avtalet och du kan göra det antingen på Mina sidor (om du har BankID) eller genom att boka en tid i kundtjänst för att teckna avtalet där.

Har du tackat ja till lägenheten men inte fått den blir du meddelad om att lägenheten hyrts ut till någon annan.

Köregler

Logga in var tolfte månad

Du måste logga in på Mina sidor minst en gång var tolfte månad. Gör du inte det raderas både dina köpoäng och dina uppgifter. Vill du börja samla poäng igen måste du registrera dig på nytt.

Observera att du själv måste logga in på Mina sidor för att hålla dig uppdaterad. Det räcker alltså inte med att kontakta oss via e-post eller ringa vår kundtjänst.

Ålder

Du kan registrera dig från 16 års ålder men du måste vara 18 år för att kunna göra intresseanmälan eller skriva på ett hyresavtal.

Max antal intresseanmälningar

Du kan maximalt ha fem pågående intresseanmälningar.

Max antal erbjudande

Du kan som mest erhålla tre lägenhetserbjudanden samtidigt.

Dina köpoäng nollställs

Från och med dagen då ditt hyresavtal skrivs kommer dina köpoäng att nollställas. Du behöver dock inte oroa dig för att behöva ställa dig i kön på nytt eftersom poängen automatiskt kommer att börja räknas om. Exempel: om du har 800 köpoäng i vår bostadskö och sedan skriver kontrakt på en lägenhet i den aktuella kön, då kommer dina 800 köpoäng att nollställas och automatiskt börja om från noll.

Trygghetsboende

För att få ställa dig i kö till trygghetsboende måste du vara 65 år eller äldre samt folkbokförd i Sölvesborgs kommun. Är ni gifta eller sammanboende gäller att den ena i hushållet ska uppnå ålderskravet. Båda måste dock vara folkbokförda i Sölvesborgs kommun. När du är registrerad i kön behöver du bara höra av dig till oss om dina kontaktuppgifter ändras, du faller alltså inte ur kön efter 12 månader. Det finns ingen gräns för hur många lägenhetserbjudande du får tacka nej till. Från den dagen vi skriver hyreskontakt plockas du bort från kölistan.

Spärr att intresseanmäla

Sex månader efter inflyttning

Från och med det datum som står på ditt hyresavtal är du spärrad från att söka nya lägenheter under en period av sex månader.

Skuld

Har du en hyresskuld hos oss får du inte göra någon intresseanmälan förrän du betalt av din skuld.

Tackar nej till erbjudande

Om du tackar nej till fler än sex erbjudande inom en tolvmånadersperiod blir du spärrad i tre månader.

Svarar inte på erbjudande

Om du struntat i att svara på två lägenhetserbjudande spärras du i tre månader.

Ångrar att du tackat ja

Om du tackar ja till en lägenhet men ångrar dig när det är dags för avtalsskrivning blir du spärrad i tre månader.

*senast uppdaterat 3 juni 2024

Läs mer om

Grafiskt element

Telefontider: måndag-fredag kl. 10-13. Besökstider: tisdagar och torsdagar kl. 10-13.

Flytta in. Andas ut.

Sölvesborgshem är Sölvesborgs största fastighetsbolag. Vi hyr ut ca 1 400 lägenheter i och omkring Sölvesborg i västra Blekinge. Vår vision är ett hållbart boende i trivsam miljö som ger trygghet, enkelhet och hemlängtan. Flytta in. Andas ut.

Adress

Sölvesborgshem AB
Stortorget 1
294 31 Sölvesborg