Vårda din lägenhet

Att det blir ett visst slitage under tiden du bor är helt naturligt, men om du vårdar din lägenhet slipper du återställningskostnader för skador när du flyttar.
Här får du lite generella tips på hur du kan hålla din lägenhet i gott skick.

I KÖKET

Filtret i spisfläkten samlar upp fett från matlagningen och behöver rengöras ungefär en gång i månaden. Ett fläktfilter som är fullt av fett fungerar inte bara sämre utan är också en brandfara. Rengör filtret i diskmaskinen eller genom att lägga det i diskhon där du tvättar det med ljummet vatten och milt diskmedel.

Tips från fastighetsvärden
”Häll hett vatten och diskmedel i en långpanna. Lägg ner filtret. Låt ligga över natten. Spola sedan av filtret ordentligt.”

SPIS OCH UGN

Spisen tvättar du av med ljummet vatten och milt diskmedel. Vid svårare fläckar kan du använda stålull på plattorna, men inte på emaljen för då skadas den. Glöm inte att med jämna mellanrum göra rent även bakom spisen. Ugnen gör du rent med diskmedelslösning, men vid tuffare fläckar kan du använda såpa eller speciell ugnsrengöring.

Tips från fastighetsvärden
”Gnid in koncentrerad såpa på envisa fläckar. Värm därefter upp ugnen till 100 grader och stäng sen av den. Låt svalna och tvätta ur med vatten.”

KYL OCH FRYS

Frysen, och ibland även kylen, måste frostas av regelbundet. Om den inte är självavfrostande vill säga.

Isen ska tinas bort av sig själv, aldrig hackas bort. Samla upp smältvattnet i en balja. När all is är tinad torkar du av med en mjuk svamp, ljummet vatten och diskmedel. Torka ordentligt torrt efteråt för att undvika ny isbildning.

Tips från fastighetsvärden
”Ställ in kastruller med hett vatten i frysen så tinar isen fortare.”

DISKBÄNK

Använd trasa, vatten och milt diskmedel för att rengöra diskbänken. Stålull och andra material kan skada ytan.

Tips från fastighetsvärden
”Använd diskborsten för att komma åt att göra rent runt kranarna.”

I BADRUMMET

Tips från fastighetsvärden
”I badrummet blir det lätt fuktigt. Ett tips för att inte stänga inne fukten är att låta dörren stå på glänt när du har badat eller duschat.”

TOALETTSTOL

Rengör toalettstolen regelbundet med WC-borste och rengöringsmedel. Glöm inte utsidan.

Och du. Det enda som får spolas ner i toaletten är toalettpapper, kiss och bajs. Inget annat!

Tips från fastighetsvärden
”Det är enklare att komma åt i alla vrår om du tar bort toalettsitsen och skurar den i duschen eller badkaret.”

BADKAR

Tvätta badkaret efter varje användning så att kalk- och smutsbeläggningar inte får fäste. Tänk på att badkarets emalj är känslig, så använd därför milt rengöringsmedel och en mjuk borste vid rengöring.

Tips från fastighetsvärden
”Har du fått rostfläckar i badkaret? Häll citronsyra på fläcken. Låt verka en stund. Skölj!”

RENGÖRING AV GOLV

Golven rengör du genom dammsugning och fukttorkning med mopp eller väl urvriden skurtrasa. Använd ljummet vatten och ett pH-neutralt rengöringsmedel (till exempel handdiskmedel).

Linoleumgolv: För ett mer hållbart skydd kan du använda ett vårdande vax i vattnet. Brännmärke tar du bort genom att först försiktig slipa med stålull och sen putsa upp glans med ett vax.

Parkettgolv: Tänk på att parkettgolv är känsliga för fukt. Ställ inga blomkrukor direkt på golvet och ha balkongdörren stängd om det regnar.

LUCKOR, DÖRRAR OCH SNICKERIER

Målade och lackerade ytor tvättas av med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Undvik starka rengöringsmedel och skurpulver som kan göra att ytan mattas och repas.

Tips från fastighetsvärden
”Är fläckarna svåra att ta bort kan du prova att tillsätta lite lacknafta i vattnet.”

INGEN STRÖM, BYTE AV SÄKRING

Det vanligaste skälet till att strömmen har gått är en trasig säkring (propp). Öppna säkringsskåpet, det sitter oftast i hallen. Du ser om en säkring är trasig genom att en liten metallbit fallit ned i ”fönstret” på säkringens framsida. Skruva ur den trasiga säkringen. Skruva sen i en ny säkring med samma beteckning.

Om strömmen går igen direkt efter att du bytt säkring kan det vara ett fel på någon elektrisk utrustning. Är samtliga säkringar i ditt säkringsskåp hela och strömmen fortfarande är borta, kan det bero på att en huvudsäkring har gått sönder. Då ska du göra en felanmälan.

RENSA GOLVBRUNNEN

Luktar det illa i badrummet beror det ofta på att golvbrunnen är igensatt av hår, hudavlagringar och tvålrester. Rengör så här:

1. Lyft eller skruva av gallret som täcker brunnen.
2. Ta bort hårrester och annat som fastnat.
3. Spola brunnen med handduschen och torka av.
4. Sätt tillbaka gallret.
5. Kasta det du har rensat i soporna.

Det är inte tillåtet att använda kemiska preparat, till exempel kaustiksoda, för rengöring.

RENSA VATTENLÅSET

På avloppsröret under diskbänken/tvättstället sitter ett vattenlås. Vattenlåset, som hindrar att dålig lukt kommer upp från avloppet, måste rengöras ibland. Så här gör du:

1. Ställ en hink under vattenlåset så att inte vatten och smuts rinner ner på golvet.
2. Skruva bort bottenkåpan på vattenlåset underifrån.
3. Rensa rören från smuts så långt in du kommer åt.
4. Ta med bottenkåpan till ett ANNAT handfat. Skölj och rensa ordentligt.
5. Skruva fast kåpan igen.
6. Skruva på varmvattenkranen och se så att allt är tätt.

STOPP I AVLOPPET

Ibland kan det bli stopp i handfatet, diskhon eller toaletten. Du kan då testa att hälla i kokhett vatten och diskmedel. Hjälper inte det, fyll tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa med en så kallad vaskrensare.

Lyckas du inte på egen hand lösa stoppet – gör en felanmälan via Mina Sidor, vår app eller kontakta kundtjänst. Tänk på att det inte är tillåtet att använda kemiska preparat, till exempel kaustiksoda, i avloppet.

TRÄDGÅRD

Bor du i lägenhet med tillhörande trädgård/uteplats är det ditt ansvar att hålla denna i gott skick, det innebär bland annat:

1. Klippa häcken. Bäst resultat får du om du klipper häcken en gång på försommaren och en gång på hösten. Häckens alla sidor ska klippas, där häcken inte gränsar till en granne är det ditt ansvar att även klippa ”utsidan”.
2. Klippa gräsmattan. Under sommaren behöver gräsmattan klippas ca en gång per vecka. Vill du att den ska bli extra mjuk och härlig kan den behöva gödslas.
3. Rensa ogräs i stenlagda ytor.
4. Hålla fint i rabatter.

Läs mer om

Grafiskt element

Telefontider: måndag-fredag kl. 10-13. Besökstider: tisdagar och torsdagar kl. 10-13.

Flytta in. Andas ut.

Sölvesborgshem är Sölvesborgs största fastighetsbolag. Vi hyr ut ca 1 400 lägenheter i och omkring Sölvesborg i västra Blekinge. Vår vision är ett hållbart boende i trivsam miljö som ger trygghet, enkelhet och hemlängtan. Flytta in. Andas ut.

Adress

Sölvesborgshem AB
Stortorget 1
294 31 Sölvesborg