Trivselregler

När man bor i ett hus med många människor är det viktigt att visa hänsyn till varandra. I hyreslagen står det att hyresgästen ska "bevara sundhet, ordning och gott skick" i fastigheten. Det här gäller inte bara i din lägenhet utan även i gemensamma utrymmen så som trapphus och tvättstuga.

Det är kanske inte helt självklart vilket ansvar du som hyresgäst har, därför har vi skrivit ner en rad punkter för ordning och trivsel. Tänk på att du ansvarar för att övriga familjemedlemmar och dina gäster också följer nedanstående regler.

I gemensamma utrymmen

Entré och gångar:
Trappuppgångar och loftgångar är din och dina grannars utrymningsväg – och räddningstjänstens väg in! För allas skull är det därför absolut förbjudet att placera cyklar, barnvagnar, skor, mattor eller andra föremål i entré, trapphus, vinds- eller källargångar.

Grillning:

Bor du i marklägenhet men har grannar ovanför dig får du inte grilla på din uteplats. Grillen ska placeras en bit bort från uteplats/huset så att rök inte stör dina grannar. Bor du i radhuslägenhet får du grilla på din uteplats, använd ditt omdöme så att rök från grillen inte stör dina grannar. Bor du i lägenhet med eller utan balkong är du välkommen att använda de gemensamma grillplatser som finns på många av våra gårdar. Det är tillåtet att använda en elgrill på balkongen, men grillar med öppen låga, gasolgrillar och gasoldrivna ugnar är förbjudna på grund av den höga brandrisken.

Mata djur:

Det är inte tillåtet att mata djur och fåglar på gården eller från din balkong. Alla är kanske inte lika förtjusta i djuren och mat och fröer kan dessutom locka till sig skadedjur.

Parabol, markis och skyltar:

Du måste ha skriftligt tillstånd för att få sätta upp parabolantenn, utomhusantenn, skylt eller markis. Kontakta kundtjänst för mer information.

Pool:

Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet med pool.

Rökning:

I fastighetens allmänna utrymmen är det förbjudet att röka. Tänk på att det kan finnas allergiker och icke-rökare i våra fastigheter.

Det är förbjudet att röka på våra lekplatser, skyltar finns uppsatta som uppmanar till förbudet. Om vår personal ser någon som röker på en lekplats där rökning inte är tillåten ska man enligt lagstiftaren ”ingripa med information och tillsägelser”. Om någon trots tillsägelse ändå röker där får personen avlägsnas. Man måste då ta hjälp av polis eller ordningsvakter eftersom vi inte har någon laglig rätt att själv avlägsna personer som bryter mot rökförbudet.

Fr.o.m. 2022-01-01 är det förbjudet att skräpa ner, även om skräpet är litet. Tidigare har små enstaka försummelser, som att slänga en cigarettfimp, ett tuggummi eller godispapper på marken, varit undantagna i lagen. Nu blir även sådant straffbart och den som skräpar ner riskerar böter.

Allmänna utrymmen och områden ronderas av Sölvesborgshems medarbetare. I den mån brister i ordningen finns, åtgärdas dessa omgående. I den mån hyresgäster som orsakat störningar, skada eller nedskräpning kan identifieras, debiteras dessa Sölvesborgshems kostnader.


Studsmatta:

Studsmatta är enbart tillåtet om den har skyddsnät och är placerad i egen trädgård. Studsmattan måste även vara förankrad i marken, så att den inte blåser iväg vid oväder och riskerar att orsaka skada.


Tvättstugan:

Tvättstugan tillhör oss alla och vi ansvarar gemensamt för att den är ren och snygg. Läs mer om tvätt & etikett i tvättstugan.

I lägenheten

Blomlådor:
För att förhindra olyckor ska blomlådor och dylikt sitta på insidan av balkong- och altanräcken.

Husdjur:

Du får gärna ha husdjur i din lägenhet, men tänk på att du inte får rasta dem i området och att de alltid ska hållas kopplade.

Hushållsmaskiner:

Undvik att använda hushållsmaskiner (dammsugare, tvätt- och diskmaskiner) under sena kvällar och nätter.

Höga ljud:

Tänk på att inte störa dina grannar genom att till exempel såga, spika, dammsuga eller spela hög musik kvälls- och nattetid. En enkel regel är att det är ok att tillfälligt ”väsnas” vardagar mellan kl 7-22 men att det därefter ska vara tyst. På helgerna bör du låta grannarna få sovmorgon till kl 10 innan du börjar väsnas.

Rista mattor eller sängkläder:

Det inte är tillåtet att skaka mattor, sängkläder eller andra föremål från balkongen. Vi ber dig använda sunt förnuft och tänka på att damm och andra partiklar blir till besvär för dina grannar.

Rökning:

Du kan röka i lägenheten men kommer bli ersättningsskyldig om din rökning skadat lägenheten så att sanering är nödvändig när du flyttar ut. Det är inte tillåtet att kasta fimpar från balkongen. I huset Tusenskönan i Ljungaviken är det helt rökfritt.

 

Läs mer om

Grafiskt element

Telefontider: måndag-fredag kl. 10-13. Besökstider: tisdagar och torsdagar kl. 10-13.

Flytta in. Andas ut.

Sölvesborgshem är Sölvesborgs största fastighetsbolag. Vi hyr ut ca 1 400 lägenheter i och omkring Sölvesborg i västra Blekinge. Vår vision är ett hållbart boende i trivsam miljö som ger trygghet, enkelhet och hemlängtan. Flytta in. Andas ut.

Adress

Sölvesborgshem AB
Stortorget 1
294 31 Sölvesborg