Avfall och återvinning

Vi har alla ett gemensamt ansvar för vår miljö. Ett steg mot en bättre miljö är till exempel att vi alla sopsorterar och återvinner avfall. I anslutning till de flesta av våra fastigheter finns två behållare där mat- och restavfall ska sorteras. I den lilla behållaren lägger du matavfall och i den stora lägger du restavfall. Se mer information nedan. Ett fåtal fastigheter har miljöhus och där sorteras avfallet i märkta behållare.

MATAVFALL – LÄGGS I DEN LILLA BEHÅLLAREN

Matavfall läggs i den bruna kompostpåsen av papper. När den är full slänger du påsen i den lilla behållaren som finns i anslutning till ditt hus. Kontakta din fastighetsvärd om dina påsar tar slut.

Exempel på matavfall:

– Skal från frukt, rotsaker och grönsaker
– Kaffe- och tesump
– Äggskal, potatis, bröd och ost
– Hushållspapper och servetter
– Fiskrens och räkskal

RESTAVFALL – LÄGGS I DEN STORA BEHÅLLAREN

I den stora behållaren lägger du avfall som blivit över när du källsorterat. Med andra ord sådant som inte är matavfall eller som kan lämnas till återvinning. Den typen av avfall kallas för restavfall.

Exempel på restavfall:

– Fimpar och snus
– Kuvert, post-it-lappar och pennor
– Blöjor, bindor och tamponger
– Topz, bomull och rakblad
– Porslin och dricksglas

Insamlingsplatser för tidningar och annat returpapper

Från och med den 1 januari 2022 gäller nya principer för insamling av tidningar och annat returpapper för dig som är kommuninvånare i Sölvesborg.  Detta ska nu lämnas på återvinningscentralen i Sölve istället för de mindre återvinningsstationerna som finns på flera ställen runtom i kommunen. Behållare för tidningar och annat returpapper kommer från och med den 1 januari 2022 att tas bort från de mindre återvinningsstationerna. Du kan läsa mer på kommunens webbplats.

Endast ett fåtal av Sölvesborgshems fastigheter har miljöhus med fastighetsnära insamling, bor du i något av dessa flerbostadshus blir det ingen skillnad för dig när det gäller insamlingen av tidningar och returpapper. För dig som bor i ett flerbostadshus utan fastighetsnära insamling hänvisas du till att slänga tidningar och annat returpapper på återvinningscentralen i Sölve.

Det här ska läggas i kärlet för returpapper:

– tidningar av alla slag, även veckotidningar med glansiga omslag
– kataloger
– reklamblad, broschyrer och andra trycksaker
– skriv- och ritpapper
– pocketböcker

ÖVRIGT AVFALL – LÄMNAS PÅ EN ÅTERVINNINGSSTATION

Övrigt avfall, så kallat förpackningsmaterial, sorteras och lämnas på någon av FTI:s återvinningsstationer.

Exempel på förpackningsmaterial:

– Plastförpackningar: flaskor, burkar, dunkar och små hinkar.
– Pappersförpackningar: hundmatsäckar, sockerpåsar, pastapaket, mjölk- och juicepaket, toalettpappersrullar och wellpapp.
– Metallförpackningar: konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler och lock, aluminiumfolie och värmeljus (separera först vekhållaren från koppen).
– Glasförpackningar: flaskor och burkar av färgat och ofärgat glas.

GROVAVFALL – LÄMNAS PÅ MILJÖSTATIONEN

På återvinningscentralen (miljöstationen) i Sölve kan du lämna grovsopor utan kostnad. Öppettider finns på kommunens webbplats.

Här lämnar du till exempel:

– Möbler
– Elektronik (TV)
– Farligt avfall (färgrester)
– Metallskrot och batterier

Läs mer om

Grafiskt element

Telefontider: måndag-fredag kl. 10-13. Besökstider: tisdagar och torsdagar kl. 10-13.

Flytta in. Andas ut.

Sölvesborgshem är Sölvesborgs största fastighetsbolag. Vi hyr ut ca 1 400 lägenheter i och omkring Sölvesborg i västra Blekinge. Vår vision är ett hållbart boende i trivsam miljö som ger trygghet, enkelhet och hemlängtan. Flytta in. Andas ut.

Adress

Sölvesborgshem AB
Stortorget 1
294 31 Sölvesborg