Underhåll och renovering

Underhåll och renovering

Behovsanpassat underhåll

Som hyresgäst hos Sölvesborgshem behöver du inte bekymra dig över underhållet. Det ingår i din hyra! Underhållet är behovsanpassat vilket innebär att det är Sölvesborgshem som tar beslut om när det finns behov av t.ex. målning av väggar, slipning av parkettgolv, byte av köksluckor och vitvaror.

Vill du själv renovera?

Vill du själv renovera får du självklart göra det. Se bara till att arbetet är snyggt och fackmannamässigt utfört. Tänk på att du inte får göra sådant du inte har behörighet för, exempelvis el- eller rörarbeten. Försök också hålla dig till färger, mönster och material i inte alltför udda smak eftersom det annars kan innebära att du måste återställa. Har du varit slarvig eller oförsiktig kan du bli skyldig att betala för återställning när du flyttar.

Känner du dig osäker på vad som är tillåtet är det alltid bäst att du först kontaktar kundtjänst innan du sätter igång.

Vad får du göra?

Du får måla om väggarna i kök, sov- och vardagsrum. Tapetsera en fondvägg får du också göra. Du ska dock kunna återställa både målade och tapetserade väggar när du flyttar ut.

Du får måla om i badrummet och lackera om köksluckorna, men det krävs tillåtelse från din bovärd för att göra det.

Du får borra i tak och väggar, dock inte i våtutrymmen (toalett eller badrum) eller i kakelplattor. Var försiktig och gör inte fler eller större hål än nödvändigt.  

Du får installera disk- och tvättmaskin. Här är det extra viktigt att arbetet utförs av någon med behörighet. Disk- och tvättmaskinskopplingar ska återställas när du flyttar ut.

Vad får du inte göra?

Du får inte ändra lägenhetens planlösning genom att sätta upp, ta bort eller bygga valv mellan två rum. 

Du får inte byta ut fast köksutrustning, montera en köksfläkt till det befintliga ventilationssystemet.

Du får inte kakla i badrum eller kök. Ej heller får du borra i kaklade väggar eller golv.