Underhåll och renovering

Underhåll och renovering

Planerat underhåll

Inom vissa tidsintervaller har du som hyresgäst rätt att få till exempel en ny spis eller ett nytt golv i hallen. Det planerade underhållet ingår i din hyra och kallas för hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll (HLU). I början av varje år får du en blankett med tidplanen för vad som är planerat i din lägenhet. På blanketten gör du din beställning av när och hur du vill att underhållet ska utföras.  

TIDIGARELÄGG - OCH BETALA

Om du vill att ett visst underhåll ska göras tidigare än planerat kan du få det mot en engångskostnad. Kostnaden, eller restvärdet, du ska betala står på blanketten och baseras på hur många år det är kvar till underhållet normalt skulle utförts.

En del tillval, till exempel spis med glashäll, är standardhöjande och då får du istället ett permanent tillägg på din hyra. Om du flyttar tas hyrestillägget över av nästa hyresgäst.

SKJUT UPP - FÅ RABATT

Vill du skjuta på ett planerat underhåll får du en rabatt som dras från din hyra i januari följande år.

ENLIGT PLAN - KOSTNADSFRITT

Du kan så klart också beställa det planerade underhållet. Det är helt utan kostnad för dig.

Vill du själv renovera?

Vill du hellre renovera själv får du självklart göra det. Se bara till att arbetet är snyggt och fackmannamässigt utfört. Och tänk på att du inte får göra sådant du inte har behörighet för, till exempel el- eller rörarbeten. Försök också hålla dig till färger, mönster och material i inte alltför udda smak eftersom det annars kan innebära att du måste återställa. Har du varit slarvig eller oförsiktig kan du bli skyldig att betala för återställning när du flyttar.

Känner du dig osäker på vad som är tillåtet är det alltid bäst att du först kontaktar din bovärd innan du sätter igång.

Vad får du göra?

Du får måla om väggarna i kök, sov- och vardagsrum. Tapetsera en fondvägg får du också göra. Du ska dock kunna återställa både målade och tapetserade väggar när du flyttar ut.

Du får måla om i badrummet och lackera om köksluckorna, men det krävs tillåtelse från din bovärd för att göra det.

Du får borra i tak och väggar, dock inte i våtutrymmen (toalett eller badrum) eller i kakelplattor. Var försiktig och gör inte fler eller större hål än nödvändigt.  

Du får installera disk- och tvättmaskin. Här är det extra viktigt att arbetet utförs av någon med behörighet. Disk- och tvättmaskinskopplingar ska återställas när du flyttar ut.

Vad får du inte göra?

Du får inte ändra lägenhetens planlösning genom att sätta upp, ta bort eller bygga valv mellan två rum. 

Du får inte byta ut fast köksutrustning, montera en köksfläkt till det befintliga ventilationssystemet.

Du får inte kakla i badrum eller kök. Ej heller får du borra i kaklade väggar eller golv.