Bo

Bo

Är det ok att sätta upp persienner? Kan man betala hyran med autogiro? Får jag tapetsera en fondvägg? Frågorna kan vara många. Här får du svaren om allt som rör din lägenhet och ditt boende. 

Saknar du någon information kan du alltid kontakta din bovärd

Brandvarnare

Enligt lag ska det finnas minst en brandvarnare i varje lägenhet. Finns det ingen i din lägenhet ska du göra en felanmälan så fort som möjligt.

Du ansvarar själv för att brandvarnaren fungerar och att byta batteri när det behövs. Testa brandvarnaren genom att trycka på testknappen. Hör du ingen signal beror det oftast på att batteriet behöver bytas. Hjälper det inte att byta batteri - gör en felanmälan eller kontakta kundtjänst så får du en ny brandvarnare.

Husdjur

Du som är hund- eller kattägare har ett särskilt ansvar att kontrollera ditt husdjur. För allas trivsel vill vi därför att du tänker på att: 

  • Alltid ha din hund kopplad utomhus.
  • Plocka upp efter din hund när den har bajsat.
  • Aldrig spola ner kattsand i toaletten. 

Om du planerar ha reptiler, spindlar eller ormar i din lägenhet ska du alltid först kontakta din bovärd.

Tänk också på att det krävs tillstånd från Miljöförbundet Blekinge Väst för att få inneha giftiga djur.

Nycklar

Om du råkat tappa bort eller blivit bestulen på en nyckel eller elektronisk nyckelbricka ska du omgående kontakta kundtjänst. Den elektroniska nyckeln behöver spärras så fort som möjligt och vi tar beslut om något lås behöver bytas ut. Du som hyresgäst står för eventuella kostnader för nytt lås och nycklar.

Vad gör jag om jag blir utelåst?

Ring felanmälan på 0456 81 65 00 (menyval felanmälan). Om du ringer en kväll eller helg blir du kopplad till SOS.

Grindnyckel

Många av våra fastigheter har bilfria gårdar med låsta grindar/bommar. För att komma in på gården med till exempel en flyttbil behöver du en nyckel. Grindnyckel kan du låna utan kostnad hos vår kundtjänst. Observera att du blir ersättningsskyldig om du inte återlämnar grindnyckeln. 

Persienner

Persienner är inte standard i våra lägenheter, men du får sätta upp persienner om du vill. På egen bekostnad. Väljer du att ta med dig persiennerna när du flyttar ansvarar du för att återställa fönstren i sitt ursprungliga skick. 

Skadedjur och ohyra

Om du har skadedjur (t.ex. myror, möss, getingar eller silverfiskar) i din lägenhet ska du genast kontakta Anticimex i Karlskrona. Sölvesborgshem har avtal med Anticimex vilket innebär att både rådgivning och sanering av skadedjur är kostnadsfritt för dig som hyresgäst.

TV, bredband & telefoni

Samtliga Sölvesborgshems lägenheter är anslutna till fibernätet i Sölvesborg. Fibernätet är ett så kallat öppet fibernät vilket innebär att du som hyresgäst kan skaffa TV, Internet och telefoni från en mängd olika leverantörer. Läs mer.

Underhåll och renovering

Som hyresgäst hos Sölvesborgshem behöver du inte bekymra dig över underhållet. Det ingår i din hyra! Läs mer om lägenhetsunderhåll.

Värmen

Temperaturen i din lägenhet ska hålla minst 20 grader på dagen respektive 18 grader på natten i den så kallade vistelsezonen, vilket är ungefär mitt i rummet. Det betyder att det på vissa ställen i lägenheten kan vara något kallare och på andra något varmare.

Med hjälp av en termostat reglerar elementet värmen i rummet. När temperaturen i rummet når över 20 grader slår termostaten av det varma vattnet och elementet blir kallt. Det är alltså inte säkert att ditt element alltid är varmt. Värmen går igång när utomhustemperaturen ligger stabilt under 10-15 grader. 

Fyra snabba tips för en bättre inomhusmiljö

 

  1. Vädra korta stunder - med tvärdrag

  2. Undvik tjocka gardiner eller möbler framför elementen

  3. Sänk värmen om du åker bort

  4. Rengör ventilerna

 

Är det fortfarande för kallt inomhus?

Om du har följt våra tips, men ändå tycker att det är för kallt vill vi att du först kontrollerar innetemperaturen på egen hand. Mät temperaturen cirka en meter från en yttervägg och på cirka en meters höjd från golvet. Visar termometern under 20 grader? Gör en felanmälan via Mina sidor eller kontakta din bovärd